Familj
Hem › Vår politik › Politikområden › Familj
Samhällets, och vår tids, viktigaste byggsten för en bättre framtid
För oss kristdemokrater är familjen den viktigaste byggstenen för att möjliggöra en trygg och säker uppväxt. Familjen utgör alltså grunden för vårt samhälle, där värderingar skapas och vi människor formas. Familjer kan se olika ut men oavsett om det är en stjärnfamilj eller kärnfamilj, ensamstående förälder eller stor/mindre familj – så är familjen samhällets absolut viktigaste byggsten. Alla familjer är meningsfulla och unika, därför är det bäst att beslut som kan fattas vid köksbordet också beslutas där och inte av staten.
Vi säger nej till familjefientlig politik och till det rödgröna narrativet om att föräldraförsäkringen skulle vara en kvinnofälla. KDU tycker att familjer ska få bestämma själva över hur de vill lägga upp sin föräldraledighet och vem som ska få ta ut föräldrapenningen. Därför är vi glada över att regeringen reformerat föräldraförsäkringen till att vara mer fri och flexibel för familjer att besluta enligt sina behov. Antalet dubbeldagar har dubblerats från 30 till 60 dagar samt att idag kan föräldrar föra över dagar till tex morfar eller farmor. Denna möjlighet säkerställer att föräldrar ges bästa förutsättningarna för sina barn att växa upp tryggt och kärleksfullt.
Vi ser skyhöga sjukskrivningstal bland kvinnor. Detta är ingen slump – eftersom mammor pressas tillbaka till arbetet och små barn tvingas in i stora grupper på förskolan. Många föräldrar oroar sig för hur man ska få såväl tid som ekonomi att gå ihop. Sveriges familjer behöver mer valfrihet och flexibilitet och för att kunna säkerställa att ge sina barn en bästa möjliga start i livet.
Hej! Jag heter Matilda Anttonen och jag är styrelseledamot i KDU med särskilt ansvar för familjepolitiken och socialförsäkringar. Har du frågor, tankar eller idéer kring detta politikområde? Ta gärna kontakt med mig!
För dig som arbetat ett helt liv, där familjelivet precis har börjat eller för dig som kämpar sig tillbaka till arbetet
Socialförsäkringen handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.
Regeringen gör just nu ett stort arbete på alla plan för att förbättra och säkerställa att socialförsäkringssystemet används på rätt sätt och att det inte går att utnyttja vårt välfärdssystem. Utnyttjandet av systemet kallas välfärdsbrottslighet och innebär att personer, företag eller andra aktörer utnyttjar systemen för egen vinning. Att det finns aktörer som aktivt och systematiskt lurar välfärdssystemet genom att utge sig för att vara något eller någon som kan tillgodose behov, eller vara i behov av resurser och medel, är ett direkt hot mot demokratin.
Det kan till exempel handla om att enskilda personer beviljas bistånd på felaktig grund, genom att lämna uppgifter som inte är korrekta. Det kan också handla om brott som begås av företag eller andra aktörer inom ramen för offentliga upphandlingar, menar Sveriges kommuner och regioner (SKR). FORTE, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, menar att mellan de felaktiga utbetalningarna inom välfärdssektorn uppgick till mellan 13-16 miljarder år 2021 vilket motsvarar cirka 2 procent av de totala utbetalningarna.
Nyckelpersoner inom det brottsförebyggande menar att uppemot 75 miljarder försvinner inom välfärden till brottslig verksamhet som göder de kriminella gängens ekonomi. Detta måste vi sätta stopp för!
1.
Frihet åt familjen
Låt rätt beslut fattas på bäst lämpade nivå.
2.
Hårdare tag mot hedersrelaterade tendenser
Våld och förtryck hör ine hemma i hemmet.
3.
Mer tid för barnen!
Nej till kvoterad föräldraförsäkring.
4.
Mindre barngrupper i förskolan
Inför ett tak för antalet barn per grupp.
5.
Ersätt flerbarnstillägget med ett flerbarnsavdrag
6.
Bättre informationsutbyte mellan olika myndigheter för att komma åt bidragsbrott.
KDU vill dessutom:
Nej till barnäktenskap och månggifte
En varierad och flexibel barnomsorg
Föräldrar ska kunna ges ersättning för VAB av barn med akut psykisk ohälsa, upp till 18 år. Vid akuta behov alternativt läkarintyg.
Höjda straff för sexualbrott mot barn och sexuellexploatering av minderåriga
Större befogenheter för polisen vid anmälan av våld i hemmet
Utöka polisen befogenheter att uträtta kontaktförbud på plats, ge offren tillsammans med barn en trygg bostad och underlätta för myndigheter att tala med varandra utan att röja hemliga identiteter och skyddade adresser.
Sänkta skatter - ger starkare och tryggare familjer.
Utvidga RUT-avdraget för hushållsnära tjänster
Håller du med?