Sjukvård

Hem › Vår politik › Politikområden › Sjukvård

Svensk sjukvård har stora och tilltagande problem

Den svenska sjukvården står inför omfattande och växande utmaningar. Ineffektiviteten genomsyrar hela sjukvårdssystemet vilket bidrar till rekordlånga väntetider, otillgänglig primärvård, personalbrist och stigande kostnader i allt fler regioner. För att öka vårdens tillgänglighet och för att förebygga att patienter fastnar i långa vårdköer krävs både fler vårdplatser och en mer effektiv användning av resurser, utan att för den sakens skull tumma på kvaliteten. 

För att säkerställa en vård av hög kvalitet är det avgörande att kunna attrahera kompetent personal. Det kräver fler utbildningsplatser och en ökad mångfald av vårdgivare. Konkurrens mellan olika utförare kan bidra till högre löner och bättre arbetsvillkor. Dessutom kan vårdserviceteam avlasta sjuksköterskor och därmed göra bidra till förbättrade arbetsvillkor inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Hej! Jag heter Lina Lindh och jag är styrelseledamot i KDU med särskilt ansvar för sjukvårdspolitik. Har du frågor, tankar eller idéer kring detta politikområde? Ta gärna kontakt med mig!

E-post: lina.lindh@kdu.se

Idag lägger Sverige nästan 11% av sitt BNP på sjukvården, vilket placerar Sverige på femte plats av de EU-länder som lägger flest resurser på vården. KDU anser att detta indikerar på att svensk sjukvård lider av allvarliga system- och styrningsproblem, snarare än resursbrist. Som en lösning på detta föreslår vi därför ett statligt huvudmannaskap av vården, som alternativ till dagens 21 regioner. Detta skulle inte bara bidra till mer effektivitet och bättre kvalitet, utan även skapa en mer jämlik vård i hela landet.
Samtidigt står välfärden inför en ekonomisk utmaning kopplat till Sveriges demografiska utveckling. Färre personer i arbetsför ålder ska försörja en växande andel äldre, vilket ökar pressen på den offentliga finansieringen. Kostnaderna för vården stiger snabbare än skatteintäkterna, och även om nationell styrning är en viktig reform, räcker den inte för att möta de ekonomiska utmaningarna. KDU menar därför att det är av yttersta vikt att se över finansieringsmetoden för sjukvården, för att kunna säkerställa en långsiktigt hållbar finansieringsmodell framgent. Vi föreslår att svensk sjukvård övergår till en finansieringsmodell baserad på universella och obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. I detta system upphandlar försäkringsbolagen vården, vilket skapar incitament för både vårdgivare att hålla nere kostnader och för försäkringsbolag att upprätthålla hög kvalitet. Ett sådant system skulle inte bara vara en hållbar finansieringsmetod för sjukvården framgent, utan skulle även ge bättre tillgänglighet och ökad valfrihet för patienterna- två aspekter som väger tungt i en patientcentrerad vård. 

1.

Rättvis sjukvård i hela landet

Nationellt huvudmannaskap i hälso- och sjukvården – var du bor ska inte avgöra vilken vård du får.

2. 

Universella och obligatoriska sjukvårdsförsäkringar

Svensk hälso- och sjukvård ska övergå till en finansieringsmodell bestående av universella och obligatoriska sjukvårdsförsäkringar.

3.

Återinförd kömiljard

Prestationsbaserade ersättningar för regioner som kortar vårdköer.

4.

Öka utbildningsplatserna

Det behövs kompetent och mer personal inom vården.

5.

Vårdserviceteam

Avlastning inom sjukvården för vårdpersonalen.

Håller du med?

Gå med i KDU