Månadens FS-ledamot Emil Öberg – En tuffing med hjärtat på rätt ställe

Emil Öbergs politiska karriär började i SSU under högstadietiden i Eskilstuna. Ett par år senare tog han sitt förnuft till fånga och bytte SSU mot KDU. Ett val han inte ångrar.362

– Det dröjde tills jag kom till Lund innan jag började reflektera över vad jag egentligen tyckte politiskt. Så i början av 2009 kände jag att det skulle vara kul att gå med i ett politiskt ungdomsförbund och jag började då läsa på om de olika förbunden. Jag hade aldrig förut tänkt mig att jag skulle vara kristdemokrat men efter att ha läst på om KDU blev jag övertygad. Jag hade hittat förbundet som motsvarade de flesta av mina åsikter, säger Emil.

Ekonomiska frågor och ett levande näringsliv är någonting som Emil verkligen brinner för. Något som han anser är grunden för ett väl fungerande samhälle. Personliga erfarenheter har gjort att hans andra hjärtefråga är brott och straff.

– Jag gick högstadiet i en skola som var hårt brottsbelastad och fick där för första gången se när människor slogs mot varandra, hur drogpåverkade människor agerade och hur våldsverkarna styrde och ställde. Samtidigt har jag själv blivit misshandlad i min gamla hemstad ett par gånger och även blivit rånad och ledd till en bankomat där jag tvingades att ta ut pengar under hot. Den kränkning det innebar för mig och den avsky jag kände mot dessa förövare går inte att beskriva med ord och i denna avsky ligger mitt engagemang runt dessa frågor. Brott ska aldrig löna sig. Straff ska alltid vara kännbart. Daltande skall aldrig få ske med människor vars livsstil går ut på att dagligen kränka medmänniskor.

Med ett förflutet som spelare i division 4 och med hjärtat i Hammarby brinner Emil, förutom för politik, också för fotboll.

– Jag har under mina uppväxtår alltid spelat fotboll. Mina främsta egenskaper på fotbollsplanen var, tillskillnad från vid sidan om planen, min tuffa spelstil vilket renderat i ett antal gula och röda kort. Fotboll ligger fortfarande mig väldigt varmt om hjärtat men tiden finns inte längre för att spela. Istället följer jag sporten från läktaren och då framförallt mitt älskade Hammarby.

Efter att ha gått ut gymnasiet med högst betyg i klassen flyttade Eskilstunasonen Emil till Lund för att läsa ekonomi på universitetet. Förutom att studera har Emil hunnit med mycket under sin tid i Lund. Han har varit engagerad i studentradion, kåren Lundaekonomerna, Lunds nation och såklart KDU. Han har också jobbat halvtid som ekonomiassistet på ett börsbolag i Malmö, suttit som ersättare i Miljönämnden och sedan två tillbaka är han en uppskattad ledamot i KDU:s förbundsstyrelse.

Nu i vår tar Emil examen och under sommaren går flyttlasset till Stockholm där han fått jobb som revisorsassistent på KPMG. I och med det slutar han också som förbundsstyrelseledamot. Tidsbrist är anledningen.

– Då vi går in i ett valår och mitt nya arbete innebär mycket slit känns det inte mer än rätt att lämna över till nya, taggade medlemmar som kommer kunna lägga ned mer tid på KDU än vad jag kan. Däremot siktar jag på att fortsätta mitt engagemang i KDU på lokal nivå i Stockholm.

Inför det stundande valet tror Emil att Kristdemokraternas största utmaning är att berätta för väljarna varför de ska rösta på just KD och inte något av de andra Allianspartierna. Att vinna väljare från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet är ingenting han tror på.

– Vi ska absolut inte försöka vinna väljare från S, V eller MP.  De går med största sannolikhet inte till oss om de väljer att rösta på ett alliansparti. Det är synd att många partister inte har förstått detta. Men lyckas vi kommunicera ut en traditionell borgerlig politik tror jag vi har många röster att hämta både från yngre och äldre väljargrupper. Här har vi i KDU en oerhört viktig roll att spela, säger Emil.

Vi önskar Emil Öberg lycka till med sitt nya jobb, och hoppas att få se honom i många KDU-sammanhang även i framtiden.

Charlotta Enqvist

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD